De rode loper – Th. Rosenboom

Lou Baljon en Eddie van de Week zijn twee vrienden in een provinciestad in de jaren zeventig, die als schoolverlaters ieder op hun eigen manier iets proberen te maken van het leven. Allebei zijn het wat eenzelvige buitenbeentjes, zich afzettend tegen de burgerlijke maatschappij waarvan ze eigenlijk alleen maar een uitkering verlangen om zich daarna naar eigen inzicht te kunnen ontplooien. Dat lukt Lou, die al roady is van de plaatselijke band, maar Eddie met zijn journalistieke aspiraties wordt al gauw opgezogen door een niet al te opwindende baan bij een krant.

Langzaam verglijden de jaren en Lou blijkt ondanks zijn introverte karakter toch steeds in staat om nieuwe alternatieve ondernemingen op te zetten, daarin trouw terzijde gestaan door Eddie. Na de band komt er een opnamestudio, dan weer een bioscoop in een legaal gekraakt pand en daarna volgt een klapper waarna het boek vernoemd is: De Rode Loper. Ik ga niet beschrijven wat het inhoudt, maar het is een prachtig idee en Lou wordt een plaatselijke beroemdheid.

Dit boek heeft een misleidend luchtige toon en het duurde even voordat ik werkelijk geraakt werd door het verhaal en de personages, maar toen was ik ook om. De traagheid van de stille en de originaliteit van de bruisende jaren hadden voor mij een sterk filmisch karakter, als ik cineast was zou ik meteen de rechten kopen en er een stoere, ontroerende film van maken.

De rode loper – Thomas Rosenboom
uitgeverij Querido € 19,95
(Marlèn