21 maart: Pessoa lezing

Wat Bloomsday is voor liefhebbers van James Joyce, is de Dia Triunfal (Triomfdag) voor liefhebbers van Fernando Pessoa, de dag dat hij zijn beroemde heteroniemen (literaire alter ego’s) ontdekte:

Het was 8 maart 1914 – ik liep naar een hoge lessenaar, pakte een vel papier en begon te schrijven, staande, zoals ik altijd doe als ik enigszins kan. En ik schreef meer dan dertig gedichten, achter elkaar, in een soort extase waarvan ik de aard nooit zal kunnen definiëren. Het was de triomfdag van mijn leven.” Pessoa ondertekende die dertig gedichten niet met zijn eigen naam, maar met de naam Alberto Caeiro. 

Ter gelegenheid van de 100ste triomfdag presenteren we de uitgave van Aantekeningen ter nagedachtenis van mijn meester Caeiro, een tekst van het heteroniem Álvaro de Campos, waarin hij onder meer verslag doet van de enige keer dat de heteroniemen elkaar daadwerkelijk hebben ontmoet. Michaël Stoker geeft een lezing over de waarheid achter Pessoa’s triomfdag en we zien hoe diverse filmmakers en beeldend kunstenaars Pessoa’s opsplitsing in ‘ikken’ hebben verbeeld.

Michaël Stoker promoveerde in 2013 aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek over de Portugese schrijver Fernando Pessoa. Voor dit onderzoek woonde hij een half jaar in Portugal en bracht hij lange tijd door in de Pessoa-archieven in Lissabon, waar hij diverse onbekende teksten van de schrijver aan het licht bracht. Naast de dissertatie over Stoker heeft zijn onderzoek ook een boek ‚De fictie vergezelt mij als mijn schaduw’ en een radiodocumentaire bij de VPRO opgeleverd over het werk en leven van de Portugese auteur. Stoker was mede-organisator van het “Pessoa in Nederland” festival. Ook is hij momenteel directeur bij de Utrechtse instelling Het literatuurhuis.
 
Aanvang 20.30 uur – toegang € 12,50 inclusief boekje – reserveren: info@boekhandelvanpampus.nl