De  vrouw van Martin Guerre – J. Lewis (1941)

Wat is belangrijker, de liefde of de waarheid er achter? Dat is de vraag waarvoor Janet Lewis de lezer stelt in haar novelle De vrouw van Martin Guerre. Het is een historisch drama dat zich afspeelt in het Zuid-Frankrijk van de 16e eeuw; de eerste in een reeks van drie novelles over waargebeurde, opzienbarende rechtszaken.

De titel lijkt te suggereren dat de identiteit van ‘de vrouw van’ er weinig toe doet. Maar De vrouw van Martin Guerre is geschreven vanuit het perspectief van het slachtoffer, de jonge vrouw Bertrande, die op een dag van Martin, haar man, te horen krijgt dat hij ‘een tijdje weg moet’ om de woede van zijn vader te ontlopen. Acht dagen worden acht jaar.

Janet Lewis (1899-1998) beschrijft overtuigend welke emotionele fases Bertrande doormaakt als ze al die jaren op hem wacht en leeft tussen hoop en vrees.

Na de terugkeer van haar echtgenoot lijkt zij de enige te zijn die hem niet gelooft. Ze wordt al gauw voor krankzinnig uitgemaakt en verteerd door twijfel, die ook de lezer tot de ontknoping in zijn greep houdt.

Terugkomend op de vraag: de liefde of de waarheid ? is de slotzin van deze novelle veelzeggend:

‘Maar als de ziel is uitgeput door haat en liefde tezamen, houdt het lichaam zelden lang stand.’

 

De vrouw van Martin Guerre – Janet Lewis (1941) – vertaling Paul van der Lecq
uitgeverij Cossee – € 19,99 – recensie door Yvonne