Wij zijn de wolven (The Bass Rock) – Evie Wyld

Aan de hand van drie knap verweven verhalen over vrouwen in verschillende tijden, maakt Evie Wyld invoelbaar hoe gemakkelijk vrouwen slachtoffer worden van geestelijk of fysiek geweld.

verhaal I. Begin 1700 moet de jonge Sarah, die ervan wordt verdacht een heks te zijn, vluchten voor haar leven.
verhaal 2. In de nasleep van WO II, bestiert Ruth een nieuw huis met een pasgetrouwde echtgenoot, die twee zoontjes heeft,  en haar ontrouw is  en samenspant met een enge plaatselijke predikant.
verhaal 3. Zestig jaar later, staat het huis leeg. Vivianne, die rouwt over de dood van haar vader, zoekt de spullen uit van haar grootmoeder Ruth en probeert haar eigen leven richting te geven.

De keuzes die de vrouwen maken worden in meer of mindere mate gedefinieerd door de wolven in hun leven. Maar in vrouwenvriendschap is er hoop op overleven en nieuw leven. 

Je zou kunnen zeggen dat zoals mannen vrouwen verleiden, de schrijver de lezer verleidt.
Complex opgebouwd, vernuftig en onweerstaanbaar geschreven, verontrustend en moedig.

Een goed gedoceerde mix van onthulling en geheimzinnigheid.

Deels griezelverhaal. Je zou kunnen denken dat horror bovennatuurlijk is, dat het om een geest gaat of zombie. Nee, het enge ding is een menselijk wezen, een man. Dit boek gaat over de oorlog die maar niet ophoudt. 

Tot zover de fictie van Wyld. Kort na lezing van het boek stuit ik op de feiten:

Vrouwen die worden vermoord omdat ze vrouw zijn. Het heet femicide en er  moet veel meer aandacht voor komen, vindt het College voor de Rechten  van de Mens. 
Het aantal moorden in Nederland daalt al jaren, maar niet onder vrouwen.  Bijna 60 % van de vrouwen die door geweld om het leven komt, wordt  vermoord door een ex of de partner. Dit beeld ziet er bij mannen heel anders  uit: daar gaat het om ’slechts’ 4 %.

 [Nieuwsuur 6 februari 2021]


Wij zijn de wolvenEvie Wyld – vertaling Roos van de Wardt & Astrid Huisman
uitgeverij De Bezige Bij – prijs € 21,99 – – recensie door Yvonne