Boekpresentatie

Op vrijdag 8 september presenteert filosoof en buurtbewoner Jos Kessels zijn nieuwe boek Taal geven aan muziek – Een nieuwe harmonieleer

Hoe kun je de ervaring van muziek beschrijven? Taal is niet in staat uit te drukken wat er met je gebeurt als je luistert naar muziek. Al zijn de klanken zelf nog zo duidelijk, je kunt je beleving ervan niet goed onder woorden brengen, net zomin als van dromen of van geuren en kleuren. Alles wat je erover zegt, klinkt flets. Het doet geen recht aan het bijzondere van je ervaring en aan je emotie. Toch is muziek te belangrijk om onbesproken te blijven. Zij is een grotere openbaring dan alle wijsheid en filosofie, vond Beethoven. Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn, schreef Nietzsche.

Jos Kessels is filosoof en muzikant. Hij schreef verschillende boeken over de socratische methode, over de platoonse ideeënleer en over muzikale verbeelding. In 2019 verscheen Het welgetemperde gemoed, waarin hij zijn harmonieleer toepast op Das Wohltemperierte Klavier van Bach.

Vrijdag 8 september 15 uur –  De Nieuwe KHL – toegang gratis