De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl

Het verhaal van Allene Tew (1872-1955) begint rond 1800 met haar voorouders, pioniers die de stad Jamestown (N.Y.) stichtten in het gebied rond het Chautauquameer. Schoenlappers waren het, timmerlieden, smeden. De onvermoeibaarheid van deze mensen om te ondernemen, scheppen, zich te verbeteren, zit in de genen van de jonge Allene en zal haar een leven lang overeind houden in een bijzonder, dynamisch bestaan. Ze is mooi, eigenzinnig, intelligent en sociaal communicatief, wat leidde tot vijf huwelijken waarvan ze aan het eind van haar leven zei: ’De eerste twee echtgenoten hebben me vooral om mijn uiterlijk gekozen, de laatste twee vooral om mijn geld, alleen de middelste heeft echt om mezelf van mij gehouden.’

Annejet van der Zijl heeft opnieuw een fascinerend leven beschreven geplaatst in een uitgebreide historische context. Ik vind het razend knap hoe zij in kort bestek vertelt over de industrialisatie van Amerika, hoe miljoenen arme immigranten binnenstroomden en er een nieuwe elite ontstond die zich baadde in groteske weelde waar de Europese adel bij verbleekte.

De manier waarop Allene Tew zich een weg vond in deze voortrazende tijd is voor mij het belangrijkste thema in het boek, en dat zij ook nog bevriend raakte met prins Bernhard en prinses Juliana is een frappant onderdeel daarvan. Mis dit boek niet, neem het mee en verbaas u.

De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl
uitgeverij Querido – prijs € 22,50

(recensie door Marlèn)