De Arabier van de toekomst 3

In dit derde deel van de ‘Arabier van de toekomst’ is Riad Sattouf 7 jaar en gaat naar de tweede klas van de lagere school in Ter Maaleh, een kaalgeslagen boerengehucht
waar hij al 4 jaar woont met zijn Syrische vader, Franse moeder en kleine broertje. Sattouf beschrijft alle gezinsperikelen vanuit het perspectief van het kleine jochie dat hij dan is, een bijzonder gelaagd, bizar en toch humoristisch verhaal.
Was ma Clementine in vorige delen nogal volgzaam in het huwelijk met Abdel, vanaf pagina 1 schreeuwt ze nu haar frustratie over hun armzalige leven van zich af. Abdel heeft twee dagen een docentenbaantje aan de universiteit van Damascus, hangt verder wat richtingloos thuis op de bank en zij kan geen kant op. De bedrieglijk onschuldige tekenstijl met de eenvoudige stilering en vrolijke steunkleuren verhullen niet dat het leven van de beide echtelieden in zwaar weer is gekomen. Ma is de uitzichtloze saaiheid en de wankelmoedige houding van Riad’s vader helemaal zat. Ze wil weg uit dat gat, ziet verbijsterd toe hoe haar man steeds dichter tegen zijn gelovige familie aanschurkt en maakt derhalve van haar hart geen moordkuil.
Als ze dan op een gegeven moment ook ongewild opnieuw zwanger blijkt te zijn de rapen helemaal gaar.
De kleine Riad heeft zo zijn eigen besognes en haalt alles uit de kast om toch een lekker spannend leven te hebben en dat lukt hem uitstekend.
Opnieuw een geweldig meeslepende graphic novel, voor oud en (niet al te) jong!

De Arabier van de toekomst (Een jeugd in het Midden-Oosten 1985-1987) deel 3 – Riad Sattouf
uitgeverij De Geus – prijs € 21.99

(recensie door Marlèn)