De Arabier van de toekomst – deel 2 – R. Sattouf

arabierAl eerder schreef ik een recensie van deel 1 van ‘De Arabier van de toekomst’ van Riad Sattouf en nu is er dan deel 2, waarop triomfantelijk de sticker zit geplakt: 500.000 verkocht in Frankrijk. Dat mag toch wel een prestatie heten voor een hedendaagse graphic novel. Het boek is het vervolgverhaal van Riad’s jeugd: zijn eerste jaar op de lagere school in Ter Maaleh in Syrië 1984-‘85, gezien vanuit het perspectief van het jongetje zelf.

De omstandigheden in de Syrische gemeenschap zijn onveranderd bizar en gewelddadig, schrijnende armoede gaat er hand in hand met obscene rijkdom.

Toch was ik minder geschokt dan door het eerste deel, niet omdat deze pageturner een wat milder verhaal vertelde, maar omdat zich meer eelt op mijn ziel had gevestigd. Als je een vreemde cultuur wat beter leert kennen wen je blijkbaar ook een beetje aan de uitwassen ervan.

Dus maakt u kennis met de sadistische onderwijzeres van Riad, de wrede kinderen van pa’s rijke relaties en de verrassende vervoermiddelen voor bijvoorbeeld wasmachines. Wederom een dikke aanrader!

De Arabier van de toekomst  (Een jeugd in het Midden-Oosten 1984-1985) deel 2- Riad Sattouf
uitgeverij De Geus – € 22,50

(recensie door Marlèn)