De Arabier van de toekomst deel 4 – R. Sattouf

Voor mijn gevoel duurde het eeuwen voordat het vierde deel van deze autobiografische graphic novel van Riad Sattouf uitkwam, maar nu kan ik tevreden melden dat het nog steeds een razend knap geschreven en getekend verhaal is. Inmiddels zijn er dan ook wereldwijd 1,5 miljoen exemplaren van verkocht!

Het leven van de inmiddels 9-jarige Riad is onveranderd spannend en hilarisch. Hij woont nu met zijn Franse moeder Clementine en broertjes Yahya en Fadi in Bretagne bij zijn oma en opa, terwijl zijn Syrische vader Abdel les geeft op een universiteit in Saoedi- Arabië. Ma is helemaal klaar met het Midden- Oosten en wil dat haar man zich bij het gezin in Frankrijk voegt. De bittere strijd die hierover gevoerd wordt dringt steeds meer het leven van Riad binnen, ook al rukt de puberteit voortvarend op en heeft hij het vooral druk met de meisjes, zijn huid, zijn kapsel en niet te vergeten zijn identiteit.

Het helpt niet dat zijn egocentrische vader zich steeds achterbakser, racistisch- en nationalistischer gaat gedragen, terwijl hij Riad probeert te paaien met dure sneakers en mooie dromen. In dit kruisvuur vlieg je als lezer door de hedendaagse multiculturele problematiek, gezien door de ogen van een opgroeiende jongen die langzaam zijn onschuld verliest.

Het blijft verbluffend hoe de ogenschijnlijk onschuldige tekenstijl met de vrolijke steunkleuren zo’n meeslepend levensverhaal kunnen weergeven, ziedaar de kracht van de kunstenaar en schrijver Sattouf. Een hartelijk dringende aanrader, ook voor wie zich nog nooit aan dit genre gewaagd heeft!

De Arabier van de toekomst deel 4 (Een jeugd in het Midden-Oosten 1987-1992) – Riad Sattouf
Uitgeverij De Geus – vertaling Toon Dohmen – prijs € 22,50

(Recensie door Marlèn)