de nazomer

De zomervakantie is voorbij, we zijn er niet heel rouwig om want het is altijd een dip in de omzet als jullie allemaal naar het zuiden vertrekken – hopelijk is niet iederéén platzak terugekomen…
Het Nieuws is natuurlijk dat de uitgevers gewoontegetrouw in het najaar met veel nieuwe titels komen, u zult ze in de winkel gaan zien. En dat we onze cd- en dvd-collectie enorm hebben uitgebreid, voor een schappelijke prijs kunt u met een mooi kado op dat etentje verschijnen.

Putumayo World Music is een platenlabel uit New York, dat in wereldmuziek en vooral in compilaties daarvan gespecialiseerd is, dat wil zeggen dat de cd’s niet per sé van één bepaalde band zijn, maar meer thematisch van opzet: de cd ‘Tango around the world‘ bijvoorbeeld bevat tango-muziek van overal ter wereld.
Het bedrijf is in 1993 door Dan Storper, die sinds 1975 een modezaak runde, opgericht.
De cd’s zijn goed te herkennen, omdat alle covers door Nicola Heindl ontworpen zijn en een veelkleurige, folkloristische stijl kennen.
In de landen waar Putumayo haar muziek vandaan ‘haalt’ worden non-profit organisaties ondersteund, inmiddels al voor enkele miljoenen dollars per jaar.

Maar vooral om de goede muziek is dit label zeer de moeite waard, en uiteraard kunt u bij ons fragmenten van cd’s beluisteren. Onlangs kwam ‘A new groove‘ binnen, een mooie collectie moderne muziek, afwisselend en spannend.
Citaat uit een recensie: “A New Groove” takes smooth jazz and gives it a beat, be it reggae, dub, or trip-hop. Emo’s dub-flavored “In the Back of the Car” is a perfect opener. Bitter:Sweet’s “Dirty Laundry” is a tongue in-cheek take on big band. Gabriel Rios’ “Unrock” has a sophisticated Latin twist. The Cat Empire (not to be confused with Cat Power) has the hypnotic “Lost Song” and Radio Citizen&Bajka’s “Hop” is equally mesmerizing.

En dan speciaal het nummer ‘The lost song‘ vind ik erg mooi, sensueel, melancholisch; over het zinloze najagen van verloren dingen (“interessant”, zegt dan de psychiater).