de nieuwe Hosseini

Aanvankelijk dacht ik ‘kan hij het kunstje ook een derde keer flikken?, een goed verhaal vertellen. Zijn eerste boek (De vliegeraar) is toch al weer 10 jaar geleden verschenen, ook zijn tweede titel (Duizend schitterende zonnen – net zo’n bestseller trouwens) is al 5 jaar oud. 
Maar hij kan het – verhalen vertellen. Ik hoorde pas Carolijn Visser tegen Wim Brandt (die mij teveel praat) zeggen dat je een goed verhaal niet moet zoeken – het zal jou vinden. Zo heeft ook dit boek ‘Uit de bergen kwam de echo‘ mij gevonden, zoals ik zei met enige scepsis begon ik te lezen, maar ik bleef doorlezen terwijl het buiten lekker slecht weer was. Gewoon een ouderwets lekker verteld verhaal. Ik heb ‘t nog niet uit, als u dit leest waarschijnlijk wel, en dan ligt-ie ook in de winkel!

Geplukt van de site van de uitgever:
Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks ingrijpende gebeurtenissen in gang.
Hosseini beschrijft meerdere generaties in deze roman, ouders en kinderen en kleinkinderen, broers en zussen, en onderzoekt de vele manieren waarop familieleden elkaar liefhebben, verwonden en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen. Hij volgt zijn personages van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul.
In zijn nieuwe roman geeft Khaled Hosseini een indringend beeld van de morele complexiteit van het leven. Gedreven door zijn kenmerkende compassie en zijn psychologische inzichten, betoont hij zich in En uit de bergen kwam de echo eens te meer een geboren verhalenverteller.

 

Uit de bergen kwam de echo – Khaled Hosseini
uitgeverij De Bezige Bij – € 19,90