De porseleinkast – N. Mizee

De verzuchting dat het wel erg lang duurde voordat het tweede deel uit kwam had mijn lippen nog niet verlaten of daar kwam Van Oorschot prompt met het gewenste over de brug, ik was er aan toe.

In dit deel van de gebundelde brieven ‘Faxen aan Ger’ (1997-1998) die onveranderd niet worden beantwoord, legt de schrijfster haar vergrootglas onder andere op de fnuikende gezinssituatie waarin ze is opgegroeid en waar ze gestaag beter zicht op krijgt. Haar verzet tegen haar ouders groeit naarmate dit proces vordert, wat grote gevolgen heeft voor alle betrokkenen en een bevrijding betekent voor Nicolien.

Met de niet aflatende steun van ‘het Orakel’, dat al eerder een prettige rol speelde in de geestelijke gezondheid van Nicolien, vrienden, God en Lucky Luke plus natuurlijk de Allesverpletterende Ger, trotseert ze weer veel ander intermenselijk ongemak dat door haar op onnavolgbare, soms humoristische wijze onder woorden wordt gebracht.  

Het boek is een vervolg en verdieping van het beschreven leven van de hoofdpersoon, het ontroert, verduidelijkt en schokt in haar nietsontziende eerlijkheid.

Ik vind het afwisselend hilarisch, pijnlijk, bevrijdend en troostend in de geest van Gerard Reve, denk aan ‘Brieven aan Josine M.’, J.J.Voskuils ‘Het bureau’ en ‘Magdalena’ van Maarten ’t Hart.

Een enorme aanrader voor de lezers die het werk van Mizee al kennen; voor degene die nieuwsgierig is geworden, leest u vooral eerst deel 1 ‘De kennismaking’, zie mijn recensie bij de rubriek ‘aanraders’ op de van Pampus site!

De porseleinkast – Faxen aan Ger 2
Uitgeverij van Oorschot – prijs € 24,99

(recensie door Marlèn)