De regels van drie – M. Hof

Wat is het heerlijk om na al het voorlezen van vroeger opnieuw te ontdekken dat een kinderboek ook  als volwassene een genot  kan zijn om te  lezen. Het net verschenen ‘De regels van drie’ van Marjolein Hof is zo’n  boek.

De regels van drie slaan op de drie belangrijkste regels uit het grote Survivalboek  dat Twan bij zich heeft als hij, samen met zijn oma, mama en tweelingzusje Linde, op weg is naar IJsland om zijn opi op te halen en mee terug te nemen naar Nederland.  Al snel wordt duidelijk dat Opi zelf heel andere plannen heeft.  Het perspectief van het verhaal is vanuit Twan geschreven,vanuit zijn gedachten en gevoelens. Hij is een een jongen die aan het begin van de pubertijd staat en die voelt dat nu zijn zusje voor het eest ongesteld is geworden en met mama en oma in de meidenkamer slaapt  terwijl hij met opi in de jongenskamer ligt er voortaan altijd een meidenkamer zal zijn. Terwijl iedereen zich staande probeert te houden in het te krappe huisje van opi en de barre winterse weersomstandigheden van Ijsland,  vragen Twan en zijn zusje zich af hoe dat zit met opi ’s plan en met het plan van oma en mama. Wat is het beste? En begrijpt opi  het belang van de  regels van drie wel ?Twan concludeert dat het beste niet bestaat maar niet nadat hij voor zichzelf heeft uitgemaakt wat hij het beste  voor Opi vindt.

Ondanks dat er een zwaar onderwerp wordt aangesneden, wie beslist er over iemands levenseinde, de goedbedoelende familie of de persoon in kwestie  zelf, is de toon van het boek nooit zwaar, integendeel , hoe meer de storm aan het huisje rukt hoe beschutter je je in de taal van Marjolein Hof voelt.

De regels van drie – Marjolein Hof
uitgeverij Querido – € 13,95 

(door Elly de Goede