De tunnel – A. Woltz

Wat maakt een boek tot een goed boek?

Geen originele vraag natuurlijk, daar zijn al vele antwoorden op gegeven.
Een verhaal vertellen, alla, dat gaat nog; een boeiend en spannend verhaal is al lastiger, en boeiende en spannende verhalen zijn er dus heel veel.
Maar je tilt een verhaal hierboven uit als je iets toevoegt dat de lezer écht raakt; dus boeiend schrijven, de spanning opbouwen, en dan iets laten gebeuren waardoor de lezer een traantje wegpinkt ofzo.
Dán is het een goed verhaal geworden.

Goed, u raadt het al: Anna Woltz doet dit in haar laatste boek, maar ze is er er een meester (meesteres?) in, ze doet het keer-op-keer.
De ‘setting’ van het verhaal is dit keer Londen 1940, met de voortdurende bombardementen door Duitse vliegtuigen; een verhaal van vier kinderen, allen jonger dan 16 jaar.
Op de eerste pagina wordt het al gezegd: een van hen gaat dood. Ze ontmoeten elkaar in een schuilkelder (een metro-buis), krijgen wat met elkaar, ook ruzie, maar hebben elkaar ook nodig om te overleven. De tunnel is benauwend, temeer omdat de hoofdpersoon er nare associaties bij heeft. Hoeveel vrijheid heeft ze, neemt ze om háár keuzes te maken?

De plot doet er nu niet toe.
Koop en lees dit nieuwe Anna Woltz pareltje.

De tunnel – Anna Woltz
uitgeverij Querido – prijs € 16,99

recensie door Carel

 

_ _ _ _ _