Wat maakt het leven de moeite waard?
Ierland december 1985.
Bill Furlong, hout-en kolenhandelaar, vader van vijf dochters, die allemaal op de enige goede meisjesschool in de stad zitten. En dat is belangrijk, willen ze later goed terechtkomen.
Het nonnenklooster is een grote klant van Bill. Het op de heuvel gebouwde klooster domineert het stadje, visueel maar ook sociaal.
Als Bill in de donkere dagen voor kerst een vracht kolen bij het klooster aflevert, vindt hij een verkleumd meisje in het kolenhok. Ze is verzwakt en vertelt hem dat de nonnen haar baby hebben afgepakt.
Bill zelf is zoon van een ongehuwde moeder die mocht blijven werken bij een protestantse rijke weduwe. Zijn moeder werd daardoor beschermd (en hoefde niet te gaan werken bij de nonnen in de wasserijen). Hij overleefde daardoor en kreeg de kans om naar school te gaan en een ‘fatsoenlijk’ leven op te bouwen.
Iedereen in Bill’s omgeving adviseert hem de nonnen te vriend te houden. Ze hebben overal een dikke vinger in de pap…
Hoopvol kerstverhaal, gebaseerd op de geschiedenis van de Magdalene-wasserijen, instellingen die werden gerund en gefinancierd door de katholieke kerk, in samenwerking met de Ierse staat.
(Pas in 2013 betuigde de Ierse regering spijt).
(recensie door Yvonne)