Een verzonnen leven – K. Tuil

Dat is de titel, en ja, dat is het ook: een leven dat verzonnen is. Verzonnen door een Parijse jongen met ambities, een knappe, slimme jongen, die zijn toekomstplannen gedwarsboomd ziet door zijn Arabische naam (hij wordt, ondanks zijn uitstekende papieren, nergens op gesprek genodigd) en op een dag besluit van Samir dan maar Sam te maken. Tot zover het eenvoudige gegeven, een idee dat natuurlijk –en gelukkig- volledig uit de hand loopt. Samir/Sam/Samuel wordt langzaam maar zeker opgeslokt door zijn eigen leugen, tot hij zich terugvindt als lid van een grote Joodse familieclan en topadvocaat is bij een van de beste advocatenkantoren van de Verenigde Staten. Hij is New Yorker geworden, beleeft 9/11 met zijn mede-New Yorkers. Parijs ligt dan ver achter hem, maar laat hem niet met rust. Zijn grote liefde woont daar nog, en zijn beste vriend van vroeger: de Joodse Samuel.

Een verzonnen leven is mooi geschreven, heeft vaart en stipt belangrijke issues aan. Mag je liegen om je ambities te verwezenlijken, vooral als je zonder die leugen geen schijn van kans maakt en er verder niemand mee geschaad wordt?
Niemand, behalve Samir zelf. Want hij leeft het leven van een ander.

Tuil schreef een heerlijk vakantieboek, zonder al te veel literaire hoogstandjes maar met genoeg passie, liefde, complot, intrige om je door te laten lezen tot de laatste pagina en je denkt: Ja. Een verzonnen leven. Niet meer, maar het is genoeg voor een zinderende leeservaring.

Een verzonnen leven – Karine Tuil
uitgeverij Bezige Bij – prijs € 19,90
(recensie van Corine)