Elly bericht vanuit Frankrijk

tristesseTijdens de wereldtentoon-stelling in Chicago in 1893, waarmee de reizen van Columbus feestelijk worden herdacht, is de ‘Wild West Show’ dè grote attractie. 2 voorstellingen per dag, 18.000 bezoekers per voorstelling. Bedenker en presentator van de show is Buffalo Bill. De show laat de jonge Amerikaanse geschiedenis zien, de geschiedenis van haar pioniers, die het land in bezit nemen en daarbij worden bijgestaan door het leger bij het verdrijven en afslachten van de oorspronkelijke bewoners, de indianen. In de show vallen de ‘slechte’ indianen de ‘goeie’ militairen aan. Het is een spektakel met honderden militairen en indianen te paard. De laatste geronseld die nadat ze gedecimeerd te zijn, doelloos ronddwalen zonder land noch inkomen. Het publiek is wild enthousiast. Buffalo Bill is de uitvinder van het massavermaak en schotelt zijn publiek een verdraaid beeld van hun geschiedenis voor waarin hij zelf ook gaat geloven.

Buffalo Bill, die eigenlijk William Cody heet kreeg zijn bijnaam van zijn collega’s van de spoorwegonderneming, die om sneller een spoorwegsysteem aan te kunnen leggen, mannen huurden om de buffels, de belangrijkste voedingsbron van de indianen, te doden. William Cody was de beste buffeljager en werd daarom Buffalo Bill genoemd.

Het is interessant om deze geschiedenis te lezen, niet alleen de ontwikkeling van de ‘Wild West Show’, maar ook de echte ontwikkelingen buiten de show en de rol daarin van William Cody.

Nadeel is de suggestieve manier van schrijven waarbij de gruweldaden van de Amerikanen voortdurend heel emotioneel worden veroordeeld, waar je het uiteraard mee eens bent, maar het boek zou gewonnen hebben aan kracht als de schrijver de feiten voor zich had laten spreken.

Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een kleine zwart/wit foto. Het boek is sowieso mooi vormgegeven.

 

Tristesse de la terre, une histoire de Buffalo Bill Cody – Eric Vuillard
éditions Actes Sud