Engelen vallen langzaam – K. Knausgard

Vlak voordat het eerste boek van Karl Ove Knausgard in vertaling verscheen, in 2011, kregen we van Uitgeverij de Geus een ‘ongecorrigeerd vooruitexemplaar’ geleverd. “Vader”, heette het,  ik schreef er destijds al een zowat idolate recensie over. Ik was compleet verliefd op boek en man, zozeer dat het bijna niet te verkopen viel aan de klant die me vroeg naar ‘het mooiste boek’. Want hoe legde ik zonder al te sentimenteel te worden uit dat ik zojuist een leeservaring gehad had die ik nooit eerder had? Dat het tot in de detail beschreven leven van een volkomen onbekende Noorse man mijn hele hoofd stillegde? Niet, dus. Ik stamelde steeds langs het boek heen en hield het zo onbedoeld lange tijd voor mezelf.

Het enige andere boek dat op dat moment van Knausgard te krijgen was, heette Engelen vallen langzaam. Die titel! Ik bestelde het onmiddellijk (25 euro! Het kon me niet weerhouden) en realiseerde pas toen ik al aan het lezen was dat het nauwelijks een roman te noemen was. Een verhandeling kreeg ik, een essay, over engelen, cherubs, en de bijbel. Een onderwerp waar ik uit mezelf nooit een boek over zou openen bleek een wereld van wonderen, wat me deed vermoeden dat het werkelijk niet uitmaakt waar de man over schrijft: als lezer verdrink je. Dus dat deed ik. Ik verdronk in de verhalen van Kain en Abel, verteld met de nodige moderne psychologische inzichten, in het bloedstollende einde van de familie van Noach, en vertelde tegen iedereen die het weten wilde over de Noorse engelen-traditie.

We zijn twee jaar verder, en vorige week zijn de eerste drie delen van de serie ‘Mijn Strijd’, Vader, Liefde en Zoon, unaniem bejubeld in De Wereld Draait Door. Dat is fantastisch, want wat er gezegd werd klopt: wie dit niet leest, mist echt iets. 

Tegelijkertijd voelt het natuurlijk alsof mijn stiekeme liefde openbaar is gemaakt, en heeft Matthijs van Nieuwkerk wel mooi mijn geheimtip gekaapt.

Maar ik kan daar dus lekker wel wat aan toevoegen. Lees Engelen vallen Langzaam! Het is bijzonder. En het is opnieuw uitgebracht, schitterend gebonden, voor maar € 15,00.

Engelen vallen langzaam – Karl Knausgard
uitgeverij De Geus – € 15 

(door Corine Elemans)