Het Verenigd (?) Koninkrijk

Groot-Brittannië kiest op 5 september de opvolger van Boris Johnson, waarmee een einde komt aan een premierschap vol schandalen. Zal Johnsons geest nog rond blijven waren boven Westminster? En wat betekent zijn vertrek voor de relatie met de EU? 

Het Verenigd Koninkrijk is sinds het Brexit-referendum in 2016 een opeenstapeling van politieke chaos. Of het nu de corrupte trekjes zijn van de Conservatieve Partij onder Boris Johnson, de aarzelende manier waarop na de Russische invasie van Oekraïne de oligarchen in ‘Londongrad’ zijn aangepakt of de ongezonde relatie tussen de zittende macht en de media: het maakt het land wankel. Zeker als je nagaat dat het ondertussen in Noord-Ierland weer rommelt en dat in Schotland de roep om onafhankelijkheid maar niet verdwijnt.

Tim de Wit (1981) schreef er het boek ‘Wankel Koninkrijk‘ over. Waarin hij beschrijft hoe het Verenigd Koninkrijk in de jaren dat hij er correspondent was is veranderd. Tim was tussen 2015 en 2021 correspondent in Londen voor de NOS, Nieuwsuur en Trouw. Tegenwoordig presenteert hij het NPO Radio 1 programma ‘Bureau Buitenland’ bij de VPRO en maakt hij de succesvolle podcast ‘Europa Draait Door’ met oud-politicus Arend Jan Boekestijn.

 

Hij komt vertellen over het ‘wankele koninkrijk’.

zondag 11 september 16:30 uur – toegang gratis – aanmelden gewenst.