Ieder een lichaam – Olivia Laing

Britse schrijver en cultuurcriticus Olivia Laing heeft alweer een bundel boeiende essays af, dit keer over de relatie tussen lichaam, politiek en vrijheid.

Onderwerpen die langskomen zijn onder meer: de omstreden abortuswetten in Texas, de toekomst van vrouwen in Afghanistan, vrouwenbesnijdenis, bootvluchtelingen en Black Lives Matter.

Net als in haar vorige boeken De eenzame stad en Naar de rivier zijn het ook in Ieder een lichaam  persoonlijke invalshoeken van waaruit ze zich verdiept in haar onderwerp. Persoonlijke invalshoeken die ze weet te verbinden met allerlei twintigste eeuwse denkers, kunstenaars en activisten, zoals Susan Sontag bij het thema ziekte. 

Laing grijpt terug op psychoanalyticus Wilhelm Reich, die als eerste stelde dat trauma’s uit je jeugd, maar ook armoede, woningnood, werkloosheid, oorlog en huiselijk geweld, sporen nalaten in het lichaam, waardoor de (seksuele) energie geblokkeerd raakt. Laing laat zien hoe Reich’s analyse dat fascisme het resultaat is van patriarchale seksuele repressie, nog steeds actueel is.

Dankzij haar persoonlijke insteek en verfrissende benadering zeer toegankelijk en een genot om te lezen, al zou je dat gezien de onderwerpen niet verwachten. 

(recensie door Yvonne)