Kieuw – S. Maaskant

Filia groeit, na de dood van haar jonggestorven moeder, op bij haar oma, Omafelie.  Oma heeft zich helemaal van de wereld afgekeerd en leeft samen met haar kleindochter in het grote huis, waar het daglicht niet binnen komt, de zware gordijnen zijn altijd gesloten . Het enige contact is met Waldemar die de boodschappen iedere week bezorgt.

Het boek begint als  Omafelie net is overleden en de postbode een brief komt bezorgen die oma jaren voor haar dood al had geschreven. De brief bevat een klein velletje met erop de woorden “Twintigduizend mijlen onder zee” Felia begrijpt dat dat iets te maken moet hebben met het grote wandkleed dat aan de muur hangt, dat het verhaal van Jules Verne verbeeldt.Het lievelingsboek van Omafelie. Achter het kleed vindt ze een kluisje met daarin een heel oud volgeschreven schrift met het handschrift van haar oma.

Met het verhaal uit het schrift, het wonderbaarlijke levensverhaal van Omafelie, en het langzaam terugkeren in de buitenwereld van de angstige,broze en wereldvreemde Filia met behulp van het vroeger klasgenootje , Kers, ontvouwen zich twee verhaallijnen die op het einde van het boek bij elkaar komen.

Het verhaal heeft sprookjesachtige kanten en is doordrongen van de fascinatie voor de wereld van het water, de zee en de vissen. Zo is ook de binnenkant van het boek prachtig vormgegeven hetgeen, naast de inhoud, bijdraagt aan het leesplezier.

Kieuw – Saskia Maaskant
uitgeverij Davidsfonds – € 19,95