Menthol – F. Krake

MentholHet is een vruchtbare tijd voor biografieën, veel lezers zijn geïnteresseerd in buitengewone personen en als hun verhaal dan ook nog in een boeiende historische context wordt geplaatst is het helemaal goed, vermits goed geschreven natuurlijk. En dat is zeker het geval bij dit boek, Krake heeft een heel eigen stem, wat knap is in het geweld van kanjers zoals Annejet van der Zijl, Jan Brokken, Alexander Münninghoff en vele andere vakbroeders.

Het verhaal van Joseph Sylvester, die zich in 1928 als eerste neger in Hengelo vestigde als standwerker van tandpasta en mentholpastilles, is fantastisch, een monument voor een ongeneeslijk vrolijke, ondernemende man.

Vanuit het Caraïbische Saint Lucia werkt hij zich als jongen via Amerika een weg naar Europa, om te ontsnappen aan de slechte omstandigheden waaronder de zwarten 40 jaar na het opheffen van de slavernij nog steeds leven. Hij ziet het oude continent als een oase van beschaving en stort zich in Antwerpen met volle vreugde in talloze baantjes. Daar ontdekt en ontwikkelt hij zijn verkooptalent, belandt vervolgens op de Amsterdamse markt als standwerker en ontmoet zijn toekomstige vrouw, de mannequin Roosje. Voor haar vertrekt hij uit het lucratieve Westen naar Hengelo om daar opnieuw een bestaan op te bouwen als enige zwarte in de stad.

Het leven van deze bijzondere mensen in roerige tijden is werkelijk prachtig beschreven en verluchtigd met oude foto’s en documenten. Een heerlijk boek, ook zeer geschikt voor de vakantiestapel.

Menthol – Frank Krake
Uitgeverij Achtbaan – € 19,95

(recensie door Marlèn)