Onvoltooide geschiedenis – B. Sansal

Sansal beschrijft de geschiedenis van twee Algerijns/Duitse broers nadat de oudste broer  na de gewelddadige dood (vermoord door islamitische extremisten) van zijn ouders ontdekt dat zijn Duitse vader ‘fout’ was in de oorlog. De twee broers zijn op jonge leeftijd naar Frankrijk gestuurd, voor een goeie opleiding en daarmee de mogelijkheid van een goeie toekomst. De oudste is succesvol als leidinggevende van een internationaal bedrijf, de jongste zit gevangen in een uitzichtloos bestaan in een probleemwijk in een van de voorsteden van Parijs waar islamitische fundamentalisten de dienst uitmaken.

Rachel, de oudste broer, gaat op zoek naar de geschiedenis en identiteit van zijn vader en ontdekt dat hij als chemisch ingenieur een belangrijke en actieve bijdrage heeft geleverd aan de vernietiging van de joden en zigeuners en dat hij na de oorlog gebruik heeft gemaakt van een netwerk om te vluchten en aan zijn straf te ontkomen. Er waren weer andere landen die graag gebruik wilden maken van zijn expertise.

De beschrijving van deze zoektocht en daarmee parallel lopend de desintegratie van zijn zo zorgvuldig opgebouwde eigen wereld wordt afgewisseld met stukken van Malrich de jongste zoon. Allebei in dagboekvorm.

Er staan twee zaken centraal in dit boek. De verantwoordelijkheid die je als individu hebt voor je eigen handelen en de parallel die getrokken wordt tussen de gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog en de fundamen-talistische islamitische beweging momenteel.

Boualem Sansal heeft een actueel boek geschreven, dat je onthutst en verward achter laat.  De boeken van Sansal zijn verboden in Algerije. 

Onvoltooide geschiedenis – Boualem Sansal
uitgeverij de Geus – € 19,90