Onze must reads…

Heel in het kort schetsen we enkele must-reads…

Onder de mensen – Matthijs Deen
‘Ergens, ver in het noorden, staat tegen de deltadijk een boerderij als een wachtend werkpaard met zijn kont naar de zee.’
Deze kraakheldere kleine roman neemt je mee het land in, de deel op, het leven in van Jan, de boer die geen zin heeft nog langer alleen te zijn. En dus een contactadvertentie plaatst. En daar zal je Wil hebben, uit Diemen, die precies weet wat ze wil, en niet eens Wil heet, maar wat maakt het uit, ze luistert er toch naar? Er ontvouwt zich een geweldig liefdesverhaal, met van die lage luchten en stugge dorpelingen op de achtergrond. Matthijs Deen werd bekend met zijn boek over De Wadden, de uitgeverij besloot gelukkig om deze roman opnieuw uit te brengen. Wat een stijl, wat een sfeer! (Corine)

De Meisjes – Emma Cline
Wellicht moet je zelf ooit een meisje zijn geweest om zo overdonderd te raken van de poetische precisie waarmee deze jonge schrijfster beschrijft hoe dat voelt. Hoe dat voelt, om tot over je wangen vol babyvet verliefd te raken op de broer van je vriendinnetje. Zo’n broer met brommers, die ergens wel aardig tegen je is, maar waarvan je weet dat ie mijlenver van je verwijderd zal blijven. Hoe dat voelt, om echt gezien te worden, door een ouder, populairder meisje dat je meeneemt naar een wereld die niets te maken heeft met die van de broer van dat vriendinnetje, of van je ouders – die je toch al vergeten waren. Scherp, en aantrekkelijk. En dan is deze roman dus ook nog gebaseerd op de wrede geschiedenis van Charles Manson en zijn meisjes: Emma Cline neemt je er mee naar toe, sleept je er doorheen, en je blijft bij Evy, het meisje dat altijd degene zal blijven die er net niet bij was, en die er dus net niet toe deed. (Corine)

Het oude land – Dorte Hansen
“Het deel van de wereld dat in orde was, leek elke dag te krimpen.”
Dit had het ideale vakantieboek kunnen zijn – ware het niet dat het pas in september verschijnt… Wij mochten het boek, bekroond met de prestigieuze Duitse boekhandelsprijs, gelukkig al eerder lezen – en zijn unaniem verkocht. Ongelooflijk hoe knap de schrijfster twee werelden in elkaar vlecht en toch naast elkaar laat bestaan. Het boerenleven in Das Altes Land, waar de huizen generaties lang in de familie blijven, de boeren hun routines volgen om de kersenboom te eren en er met knarsentanden wordt aanvaard dat boerenzonen soms hun eigen leven gaan leiden. En dan de stadse fratsen van de dame uit Hamburg, die bij haar oude tante komt wonen, als een vluchteling van haar mislukte liefdesleven. De twee dames vallen allebei op hun eigen manier volledig uit de toon, en hebben uiteindelijk meer gemeen dan ze zelf denken. We houden u op de hoogte van het verschijnen van dit fantastische boek. Wel in het Duits al op voorraad, inclusief de Platduitse zinnetjes die in de vertaling ook zo wonderschoon onvertaald gebleven zijn. (Corine)

Uit de onvolprezen privé-domein-serie kies ik er eentje: Clarice Lispector, de ontdekking van de wereld. Omdat ik haar niet kende, en nu niet meer zonder haar wil. Lispector was de belangrijkste 20e eeuwse schrijfster van het Latijns Amerikaanse continent. Geboren in Oekraine, opgegroeid in Brazilie, schreef ze jarenlang ‘cronicas’ in Jornal de Brasil. Essays, gedachten, gesprekken… wat zo fijn is, sowieso aan de hele Prive domein serie, is dat je jezelf er shots uit kan toedienen wanneer je wil. Een stukje Clarice voor het slapen, na een stomme vergadering, of vlak voor een verjaardag: ik kan het u van harte aanbevelen.
‘Toen het bezoek opstapte, liep ze op een plompe manier, alsof ze last had van de vermoeidheid die je krijgt als je beslissingen neemt die je pas veel later kan omzetten: het zou jaren duren om alles wat ze besloten had te bereiken. Of nooit te bereiken.’
‘Ik begrijp het niet. In die woorden zit zoveel vervat dat het elk begrip te boven gaat. Begrijpen is altijd beperkt, maar niet-begrijpen kán domweg geen grenzen kennen. Ik voel me veel completer wanneer ik niet begrijp. (…)’ (Corine)

Nog beter dan de Dwarsliggers zijn misschien wel de Colibri-boekjes. Hard van kaft, mooi van omslag, en ze passen geweldig in je binnenzak. Mee op vakantie, dus!

Superduif – Esther Gerritsen
In tijden van afnemend licht – Eugene Ruge
Scheepsberichten – Annie Proulx
Just Kids – Patti Smith
Te veel geluk – Alice Munro
.. en veel meer! (Corine)

Hier – Richard Mc Guire 
Deze graphic novel sla je open, en daarna slaat ie jou open. En laat ie je achter in een hoek van een huiskamer, zo’n 300 pagina’s lang. Elke pagina verbeeldt dezelfde hoek. Zonder schaduwen, geen lijn teveel; de extra dimensie komt bij McGuire met de tijd. In elke tekening zijn meerdere tijdperken verwerkt, gewoon in een extra kader, of meerdere tegelijk. Ongemerkt neemt de tekenaar en verteller je op die manier mee in het verhaal van de familie in de hoek van de huiskamer, met hun triviale gesprekken en grappen, maar dan wel van de prehistorie tot aan de verre toekomst. Wat een ontdekking! Neem deze trip, u aangeboden door Oog en Blik, een van de twee beste strip-uitgeverijen van Nederland. (Corine)

Museum Dirk De Wachter – Kunst & Psychiatrie in Borderlinetijden
‘Hoe kunst sleutels aanreikt om het leven beter te vatten.’

De catalogus bij de imaginaire tentoonstelling die psychiater Dirk de Wachter (bekend van het eerder door ons hooggeprezen Liefde, en Borderline times) samenstelde voor het Gentse museum Dr Guislain gaat dan misschien niet mee op vakantie, het is wel het ideale kadoboek. Over hoe kunst en literatuur ons redden kan. Ook fijn dat de afbeeldingen zo mooi zijn, en dat het boek naast die van De Wachter bol staat met interessante gedachtengangen van schrijvers als Bernard deWulf, Eva de Roovere, Alicja Gescinska en Griet op de Beeck. (Corine)

De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield – Peter Verhelst & Kaatje Vermeire
Dit is een boek dat verhaalt over het verlangen naar een allesomvattende liefde.
Uitgangspunt van dit mooie, kleine beeldverhaal is een contactadvertentie met de tekst: “mn zkt vr om vr t strvn.” Dit leidt tot een intieme en licht absurde verhouding, die je kortstondig volledig in beslag neemt. Zij is echter ook weer in een vloek en een zucht voorbij, al zal zij wellicht een tijdje in je gemoed blijven hangen. Dit komt voornamelijk door de prachtige tekeningen van Kaatje Vermeire. Dit zijn werkelijk kleine kunstwerkjes op zich. Kortom een prachtig uitgegeven boek, dat je af en toe van de plank kan pakken om in een flits naar een ander universum te worden geslingerd. (Tebbe)

Occupied (dvd) – het eerste seizoen, 6 dvd’s
In de zeer nabije toekomst heeft Noorwegen een schoon alternatief gevonden voor fossiele brandstoffen; Noorwegen is bereid dit alternatief ook te exporteren, maar heeft daar nog iets meer tijd voor nodig. Een progressieve regerings-coalitie besluit dan om de productie van gas en olie helemaal te stoppen – ondanks de dreigende verzoeken van de EU en Rusland om dit niet te doen. Hierop neemt de EU draconische maatregelen: Noorwegen wordt ‘vreedzaam bezet’, door Rusland, met steun van de EU; gas en olie worden weer opgepompt… Maar de Noorse bevolking begint zich te verzetten. Heel reeël, spannend en huiveringwekkend – het zou me niets verbazen… (Carel)

Het oude land – Dörte Hansen
Soms is het jammer dat een boek nog niet uit is, dat geldt zeker voor deze titel. Daarom ligt de Duitse versie Altes Land nu in de winkel. Taalgebruik, verhaallijnen, humor en ironie – alles aan dit boek is goed. Gelukkig zijn sommige oud-duitse zinnetjes onvertaald gebleven, zo klinkt het sterker.
Een citaat (Hildegard en haar dochter Vera komen als vluchteling op de boerderij van Ida):
“Hildegard von Kamcke had geen enkel talent voor de slachtofferrol. Met opgeheven hoofd vol luizen en in de rug gesteund door een driehonderd jaar oude Oost-Pruisische stamboom, was ze in het ijskoude personeelsvertrek naast de deel getrokken, dat Ida Eckhoff hun als onderkomen had toegewezen.
Ze had het kind op de stromatras gezet, haar rugzak afgedaan en Ida met rustige stem en de nauwkeurige articulatie van een zangeres de oorlog verklaard: “Mijn kind heeft wat te eten nodig”. En Ida Eckhoff, Altländer boerin van de zesde generatie, weduwe en moeder van een gewonde frontsoldaat, had meteen teruggevuurd: “Von mi gift dat nix!“. Vera, net 5 geworden, zat rillend van de kou op het smalle bed…” (Carel)