Outlaws – J. Cercas

Eind jaren zeventig, Gerona. De vijftienjarige Ignacio is gefascineerd door de jeugdbende van de gevreesde Blauwe en diens mysterieuze vriendinnetje Tere. Ondanks zijn middenklasseachtergrond sluit hij zich bij hen aan. Na een glorieuze zomer vol wapens, drugs en rooftochten trekt hij zich terug, vlak voor het geweld uit de hand dreigt te lopen.
Twintig jaar later is Ignacio strafpleiter bij een prestigieus advocatenkantoor. Niemand weet van zijn criminele jeugdzonde. Dan stapt Tere opnieuw zijn leven binnen en vraagt hem de Blauwe uit de gevangenis te krijgen. Ignacio wordt geconfronteerd met zijn eigen beweegredenen: doet hij dat voor de Blauwe, voor zichzelf, of toch voor Tere?

Dit boek gaat (ook) over de tweede helft jaren 70: de overgangsperiode na de dictatuur van Franco waarin Spanje ‘democratisch’ moest worden. De Blauwe vertegenwoordigt het oude Spanje met ruim plek voor criminelen; Ignacio vertegenwoordigt het nieuwe ‘nette’ Spanje, maar is het in balans? Kan het het verleden zomaar afschudden?
Een aangrijpend en vlot lezend boek.

Outlaws – Javier Cercas
uitgeverij De Geus – € 24,95