Slim zoeken – M. Sprenger

Informatie zoeken voor een werkstuk of een spreekbeurt, het lijkt zo simpel: ‘Zoek maar even op Google’. Net zoals: ‘Je moet wel de juiste zoekwoorden gebruiken’. Maar kaats de vraag eens terug: ‘Doe het even voor …’ en dan blijkt zoeken op internet overduidelijk een tijdrovende klus met een onzekere uitkomst te worden. In de eerste plaats zijn er altijd teveel hits . Daaruit relevante resultaten kiezen is al lastig. Daarnaast is het de vraag hoe je als kind informatie vindt die je ook zelf kan lezen en begrijpen. En is die informatie ook betrouwbaar? Zo zijn er meer obstakels op weg naar bruikbare teksten of filmpjes.

Maar Google helpt je toch? Inderdaad. De vraag is alleen: helpt Google zoals jij dat wilt? Google is vaak wat opdringerig, een beetje te hulpvaardig. Google doet alsof ze jou goed kennen, maar Google laat je vooral zien wat ‘de meeste mensen’ willen. Een persoonlijke keuze maken, daar moet je Google toe dwingen. En niet alleen Google, ook Yahoo of Bing. De kern van Slim Zoekenis: ‘Hoe stuur je een zoekmachine?’ Leer je zoekmachine kennen en gebruiken. Want ook al kun je niet zien wat er onder de motorkap gebeurt, het ‘dashboard’ heeft talloze onbekende, maar erg bruikbare knoppen.

Met Slim Zoeken wordt de vraag: ‘Doe het even voor …’ beantwoord. Leer het verschil kennen tussen zoeken en op-zoeken. Schakel zoekcommando’s in voor betere zoekresultaten, wacht even met lezen: let op het webadres en kijk naar de makers van de site. En gebruik sneltoetsen voor en tijdens het zoeken.

Slim Zoeken is niet alleen voor kinderen, het is geschikt voor iedereen die iets meer wil weten van zoekmachines en internet-informatie. Slim zoeken is zoeken met plezier: meer kwaliteit en minder tijdverlies. Een boek om naast de computer te leggen …

 

Slim zoeken – Maarten Sprenger
uitgeverij De wereld van bovenaf – € 17,50