Ter voorbereiding op het volgende leven – A. Lish

LishRauw, adembenemend mooi en verdrietig liefdesverhaal spelend in rafelranden van New York. En de rafelranden van de harten van de hoofdrolspelers.

Soms is de wereld zo groot dat je nergens hebt om naar toe te gaan – en soms wordt je wereld zo klein dat je er overal verdwaalt.

Dat is het leven van Zou Lei, een illegale Chinese immigrante, die ondanks haar onderbetaalde, uitputtende baantjes op een bijna poëtische manier hoop koestert op een beter leven, de nooit eindigende Amerikaanse droom van zelfvervulling, ontsnapping en geluk levend houdend in zichzelf. Flegmatiek doorgaan, heel hard werken, en dromen is haar recept.

Ook Brad Skinner is overgeleverd aan een wereld die enerzijds overweldigend groot, maar aan de andere kant levensbedreigend klein en benauwend is. Hij is een Irak veteraan, en brengt zijn dagen door in een waas van pijnstillers, anti depressiva, bier, schuld en schaamte.

Ter voorbereiding op het volgende leven is een rauw en onsentimenteel grotestadssprookje over de liefde tussen deze twee beschadigde mensen. Je houdt je hart vast voor het liefdespaar.

Het is moeilijk om dit boek te beschrijven, het laat New York en de harten van verlangende, beschadigde mensen zien met zo’n oog voor detail, dat in die veelheid van observeringen zich een adembenemend panorama ontvouwt wat zo diep gaat, maar ook zo voorbij alle cliché’s die we gewend zijn, dat je sommige passages verscheidene keren moet herlezen, zo levendig en filmisch en, echt, bijna verontrustend nieuw voelt het.

New York is vies, mysterieus, betoverend, bedreigend, van een onaardse schoonheid, verdrietig, hopeloos en verleidelijk.

De binnenwereld van Zou Lei en Skinner ook. De wereld is zo groot dat het iedere hoop doet wegwaaien en zo klein dat het ieder verlangen, te beginnen met het mooiste en meest kwetsbare, de keel dreigt dicht te knijpen.

De roman is niet echt door een plot gedreven, het is niet veel meer dan een ontmoeting tussen mensen, die geliefden worden, een diep verlangen naar verbinding en genezing koesteren, zich daarvoor om de grootst mogelijke angsten, pijnlijke herinneringen en economische en juridische obstakels heen moeten slalommen, een hartverscheurende triomf van twee gewone mensen met ongewone levens, glorieuze verliezers die zich naar iets toe willen worstelen wat op onvoorwaardelijkheid lijkt. Tegen een decor wat je misschien nog het meest met een moderne Dickens kunt vergelijken.

Ter voorbereiding op een beter leven is een geniale vertelling, een sociale roman, die met bijna journalistieke precisie, een groot hart, en een unieke toon een helaas al te actueel verhaal verteld.

 

Ter voorbereiding op het volgende leven – Atticus Lish
uitgeverij Hollands Diep – € 19,99