The Patrick Melrose Romans: heerlijk, heerlijk, heerlijk!

Pas na het lezen van de hele zwik aan romans, die nu in één volume in het Nederlands verkrijgbaar zijn (5 boeken voor maar €19,95!), kreeg ik te horen dat Edward St Aubyn in opspraak is gekomen bij verschijnen van het laatste deel.

Iets met autobiografisch, iets met personen in een slecht daglicht. Vergeet het. Lees deze boeken. Lang geleden dat ik aan het eind van een boek steeds langzamer ging lezen, niet alleen omdat ik niet wilde dat het op zou houden, maar ook omdat ik me realiseerde dat deze op en top Britse auteur zoveel prachtige beeldspraak gebruikt dat het onmogelijk is ze allemaal even goed te proeven.

St Aubyn beschrijft, ja inderdaad, zijn eigen jeugd en het opgroeien in de wereld van de Britse hogere, hypocriete, cynische, opportunistische upper class. Een wereld van feesten, roddels, erfenissen, drugs en misbruik. Dat klinkt naar, en dat is het ook, maar er valt tegelijkertijd zo ontzettend veel te lachen in deze boeken. Wat een auteur. En: wat een vertaling! Ongelooflijk hoe precies Nicolette Hoekmeijer is geweest en hoe ze de minzame, vileine humor en het exquise taalgevoel weet te vangen.

Uit? Lees dan meteen ook maar ‘Met stomheid geslagen’, St Aubyn’s waanzinnige verslag van een grote Engelse literaire prijs, iets als de Man Booker, met alle idioterieen van dien. De konkelende jury, de hunkerende auteurs en de farce van de elitaire verkiezing. Heerlijk, heerlijk, heerlijk!

(recensie door Corine)

The Patrick Melrose Romans – Edwards St Aubyn
uitgeverij Prometheus, € 19,95