tips-in-het-kort

Anita

Pleegkind
Op uiterst sobere en onsentimentele manier wordt beschreven hoe het schuchtere, naamloze meisje “Mama heeft gezegd dat u me zo lang mag houden als u wilt” ontdekt, dat er ook mensen zijn die je kunt vertrouwen.
Haast tussen de regels door ontvouwt zich dit ontroerende verhaal

Grijze bijen
Hoe met een oorlog te leven? Koerkov schrijft schrijnend, maar ook op een droogkomische manier over een spookdorp in de Donbas.
Twee mannen zijn tot elkaar veroordeeld als enige achtergeblevenen, en ook nog elkaars vijand.
Vol zwarte humor, hun gesprekken en daden, overgoten met Vodka.
Hoe hoofdpersoon Sergej zijn bijen wil redden, het enige wat hij nog heeft, toont Koerkovs mededogen met het personage dat ongewenst in een onmenselijke situatie is.
Helaas heel actueel.

Maarten

Naar zee
Vers uit het Duits vertaald is dit de derde roman van Dörthe Hansen. Het verhaal en de relaties van de hoofdpersonen ontvouwen zich in langzaam tempo, net als het leven op het waddeneiland zelf. Het toerisme op het eiland bedreigt en verdringt de autochtone bewoners en leidt tot vervreemding. Langzaam en met grootse stijl onthult Hansen de familiegeheimen. Een prachtig boek!

Val bom
Wat een goed idee van uitgeverij Cossee om dit meesterwerkje uit 1950 opnieuw uit te geven, anders had het mij nooit bereikt. Ik heb erg genoten van de frisse, dichterlijke en onderkoelde stijl, die in de verte doet denken aan Reve’s debuut ‘De avonden’.

Tamara

Geloven in het wild
Natassja Martin bekeek het animisme met wetenschappelijke blik. Maar na de confrontatie met een beer met bijna dodelijke afloop is er voor Martin geen ontkomen meer aan: ze wil het doorgronden.
Een aangrijpend verslag van ziekenhuisopnames, genezing en terugkeer om aldaar te herstellen en haar eigen metamorfose te kunnen duiden.
Een eye-opener!

Jefferson
Hét dierenverhaal 2.0, thriller en avontuurlijke reis, tevens activistisch pamflet.
Wat een heerlijk boek!

Yvonne

Summer 
Om wie draait het in dit verhaal? Om de rebelse Charity (17) die een affaire aanknoopt met de wereldse Lucius? Of om haar voogd. Die zich ook belemmerd voelt in een provinciestadje?
Intelligente verhaallijn van Edith Wharton met een verbluffende ontknoping.

Gripsholm
Eigenzinnige volstrekt originele roman over een ‘idyllische’ vakantie  van Kurt en zijn prinses Lydia naar een kasteel in Zweden. Veel ontwapenend gekibbel tussen de twee hoofdpersonen totdat ze een meisjesinternaat ontdekken met een sadistische directrice.
Gruwelijk, griezelig, lieflijk en zeer zeer amusant door de vele taalgrappen.

Carel

Een tafel bij het raam
“Er zijn kleine oplevingen in het leven van een chefkok wanneer alles lijkt goed te gaan, tot de volgende tegenslag alles alsnog lijkt te overspoelen. Eén dag in een keuken kan het leven soms wonderbaarlijk goed samenvatten.”
Heerlijk hilarisch.

Simon’s alfabet
Simon A. zit een levenslange straf uit vanwege de moord op zijn vriendin. Hem overkomt daar iets, een ‘behandeling’, zoals die van de hoofdpersoon in Clockwork Orange. Maar hij is intelligent en charmant. Gaat corresponderen, met vrouwen.
Ik kon het niet wegleggen. In één ruk uit, je weet wel: meeslepend.