Inmiddels losgebarsten, u kunt er niet omheen: De Nationale Boekenweek. U weet het, u krijgt dan 2 kadootjes, het gratis boekje ‘De verrekijker‘ van Kees van Kooten over zijn vader in oorlogstijd, én een dagje gratis treinen op zondag 24 maart.
De tafels liggen vol nieuwe titels, ik noem bijvoorbeeld Florian Illies 1913 – het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw. 1913 zou je ook het laatste jaar van de 19e eeuw kunnen noemen, want na de oorlog in 1918 is de wereld in alle opzichten compleet veranderd: cultureel, politiek, technologisch, enz. Dit boek geeft een kijkje in het leven van enkele later beroemde mensen in de maanden van 1913. ‘Het leven is te kort en Proust te lang’, schrijft Anatole France over het (pas eerste) werk van Proust waarin hij probeert het verleden in taal te bezweren, tegen de voortrazende tijd. Freud schrijft in een brief onder de indruk te zijn van zijn eigen laatste werk.
Het nieuwe werk van Frits van Oostrom over de 14e eeuw gaat vermoedelijk een klassieker worden. Het is al genoemd in de vorige nieuwsbrief.
Paolo Giordano kennen we van De eenzaamheid van de priemgetallen. Zijn nieuw verscheen boek Het menselijk lichaam gaat over het leven van Italiaanse soldaten in Afghanistan, en in Italië na hun terugkomst; in de pers zeer lovend ontvangen. Coetzee‘s Kinderjaren van Jezus – over een briljant jongetje dat niet door iedereen begrepen wordt. Waarom hebben wij zo’n moeite met mensen die niet denken zoals wij, zich niet gedragen zoals we dat graag zouden zien… En wat doe je met ze, met hen die niet in ons ‘systeem’ passen.
De afvallige, door Jan van Aken, een meesterlijke roman over de gigantische volksverhuizingen in de 4e eeuw waardoor cultureel Europa volledig op zijn kop werd gezet. Tienduizenden mensen op de vlucht voor tienduizenden anderen, die ook op de vlucht waren. Zo cirkelden ze rond. En in het Midden-Oosten zit iemand op een zuil totdat hij zijn leven (beter) begrijpt.. Maar hij wordt gezocht en moet iets doen. Lekker dik boek, met een glaasje achter glas in het zonnetje, hmm.