Vanuit hier zie je alles – M. Leky

Voor liefhebbers van Amélie Poulain, zegt de achterflap, en ik was benieuwd hoe die vrolijke film zich in een roman liet vertalen. Of op zijn minst het zelfde gevoel zou kunnen oproepen. Maar het is gelukt! Dat verklap ik vast.

De wonderlijke avonturen van Louise en haar dorpsgenoten zijn lief, droogkomisch en op een prettige manier sprookjesachtig. Een beetje zoals de echte wereld, maar dan met een lichtroze laagje suiker en wat peper op pijnlijke plekken. De opticien, oma Selma, de winkelier en nog wat bijfiguren: ze dromen allemaal van andere levens maar verplaatsen zich nauwelijks en blijven zo in hetzelfde cirkeltje lopen. Behalve Louise’s vader, die maar blijft herhalen dat je ‘de wereld moet toelaten’ maar daar niemand echt mee overtuigt behalve zichzelf.  Vanuit hier zie je alles is een bijzonder fijn boek over liefde en levenskeuzes – en over een okapi. Want als er op pagina 1 een okapi verschijnt in Selma’s droom weten ze in het dorp inmiddels hoe laat het is: er zal binnen 24 uur iemand overlijden…..

Vanuit hier zie je alleswon de Duitse Boekhandelsprijs en is ook een echte aanrader, en dan vooral als vakantieboek: te lezen op zo’n strand waar je graag een palmboom bijdroomt, van waarachter net zo makkelijk een okapi verschijnen kan.

Vanuit hier zie je alles – Mariana Leky
uitgeverij Nieuw Amsterdam  – prijs € 19,99

(recensie door Corine)