vrijdag 12 oktober: Berlijn’s onbekende paradoxen

Jaco Boer, Bram Vermeer en Vincent Kompier zijn de samenstellers van het uitstekende boek ‘Berlijn voor gevorderden’, een gids over de onbekende charmes van deze veelbezochte metropool. Bram Vermeer zal op deze avond een spannende presentatie over dit boek geven.

Alvast een indruk van het boek?  Klik hier

Over het boek: 

Acht Nederlandse journalisten in Berlijn vertellen hoe deze miljoenenstad hen al jaren fascineert. Ze leggen uit waarom kunstenaars en ondernemers in verlaten fabriekshallen trekken. Ze laten de bunkers zien waar de geschiedenis tastbaar is en de balzalen waar het nachtleven swingt.

Over de presentatie:

In de lezing gaan we dieper in op een aantal paradoxen die Berlijn karakteriseren en tegelijkertijd zo inspirerend maken. Zo laten we zien dat de stad economisch gezien een industriële ruïne is, maar tegelijkertijd als een magneet creatievelingen en ondernemers uit Europa en daarbuiten aantrekt. We vertellen hoe Berlijn is uitgegroeid tot een van de belangrijkste werkplaatsen voor kunstenaars. Toch kunnen zij door het ontbreken van koopkrachtige cultuurminnaars amper van hun werk leven.
In deze stad zijn het ook niet de projectontwikkelaars of stadsbestuurders die voor interessante architectuur en stedenbouwkundige experimenten zorgen. Berlijn wordt gemaakt door de burgers zelf, als bouwers van hun eigen appartementencomplex of initiatiefnemers van een hippe skatehal, een stadsstrand of een moestuin met vergeten groenterassen.

Aanvang 20.30 uur, toegang € 5.