We starten een leesclub

De eerdere leesgroep van de boekhandel is gestrand toen het Corona-virus uitbrak.

Nu starten we opnieuw, met deskundige begeleiding: de avonden worden geleid door Fleur Speet of Edith Vroon. Zij zullen een inleiding verzorgen en samen met de deelnemers het boek in kwestie aan een grondig onderzoek onderwerpen. Er is veel ruimte voor inbreng van de deelneemsters en iedere mening is welkom.

De leesgroep is op open inschrijving en wordt elke zes weken georganiseerd. Zo is er voldoende tijd om het te bespreken boek te lezen en te laten bezinken. Aanschaf bij van Pampus is een pre!

De eerste 3 data (steeds op donderdagen), en ook de boeken voor die avonden liggen al vast (zie hieronder).

Meld je aan via info@boekhandelvanpampus.nl of in de winkel.

Bijdrage: 10 euro, inclusief drankje.

Inloop vanaf 19:45 uur, start om 20:00 uur.

 

Op 4 april beginnen we met een dunnetje: Pleegkind van Claire Keegan. Samen gaan we kijken waar een klein boek groots in kan zijn: hoe slaagt Keegan erin met zo weinig woorden zo veel wereld op te roepen? We nemen haar stijl en verteltechniek onder de loep en we gaan de kunst van het weglaten bestuderen.

Pleegkind – Claire Keegan, oorspronkelijke titel Foster, vertaling Harm Damsma en Niek Miedema, uitgeverij Nieuw Amsterdam, €17,99

16 meiToen ging hij – Jannah Loontjens, met bezoek van de auteur, olv Fleur
Een historische roman met thrillerelementen: Ebba overdenkt haar jeugd in de jaren zeventig en tachtig in de bossen van Zweden, toen haar moeder werd gearresteerd en enkele dagen later premier Olof Palme werd vermoord. In een tijdsgewricht waarin optimisme, openheid en solidariteit de boventoon voeren, beginnen de idealen allengs te wankelen. En toen ging hij is een roman over vriendschap, over liefde, over moeders en dochters, vaders en zoons, over idealen, over politiek, over grote veranderingen in de maatschappij, maar bovenal is het een roman over verlies. De personages doen een poging elkaar als mens ten diepste te begrijpen. Hoe raak je elkaar, hoe verbind je?

27 juni Voorbij het zwart – Hilary Mantel, olv Fleur
In deze tragikomische roman balt de Queen of Literature twee dingen samen: haar liefde voor de gothic novel en haar spitsvondige humor. Het resultaat is een verhaal over waarzegger Alison die letterlijk bezocht wordt door de geesten uit haar jeugd, en over haar assistent Colette die als een cynische geest het leven van Alison op orde brengt en tegelijk ontregelt. Twee stemmen, twee tegengestelde visies op de geesten die ons omringen én op wat een roman zou kunnen zijn. Lees mee, denk mee en geniet van hoe ingenieus Mantel deze caleidoscopische roman in elkaar heeft gezet (met ook inzichten uit het net verschenen Schrijver ZIJN).

Een beetje bio:

Edith Vroon werkte heel lang in een boekhandel en werkt nog veel langer als freelanceredacteur voor diverse uitgeverijen. Ze begeleidt leesclubs, kweekt lezers op de basisschool, vrijwilligt in middelbareschoolmediatheken en geeft les aan de Schrijversvakschool. En wanneer ze bovenstaande allemaal niet doet, leest ze.
Fleur Speet is recensent en onderzoeker. Zij werkte onder meer voor Het Financieële Dagblad, HP/De Tijd, NRC en De Morgen, en was jurylid van diverse literaire prijzen. Ze is initiatiefnemer van het schrijverscollectief Fixdit en doet onderzoek naar het leven van Maria Tesselschade Roemers Visscher.