Who’s afraid of Penelope…

Een schets van het leven voor vrouwen in high society Engeland, in de eerste jaren na de oorlog. Opgroeien als meisje, denken dat je verliefd bent, dat je een vriendje hebt – maar eigenlijk geen idee hebben – en daar door een vriendin op gewezen worden (‘lees wat meer in dit soort damesbladen, daar leer je meer van dan van Jane Austen’).
Enkele huwelijken, een ‘opmerkelijk aantal kinderen’, weinig te doen want veel personeel, ‘wie ben ik’, een overspelige echtgenoot, die druk bezig is met het bij elkaar verdienen van een glazen toren die ergens in de heuvels gebouwd wordt. 
Depressie op depressie. Zegt de psychiater tegen haar man (ze hoort het gesprek):
‘‘U kunt intussen veel zelf doen, ik hoop dat u dat doet.’
‘Zoals?’
‘Wees om te beginnen aardig voor haar.’
‘Ik ben altijd aardig voor haar.’
‘Zegt u tegen haar… nou ja, u weet het wel. Zegt u tegen haar dat u van haar houdt en zo.’

De hoofdpersoon (Penelope zelf?) is een zeer intelligente gevoelige vrouw, heeft geen enkele ambitie, behalve misschien het steeds opnieuw kinderen krijgen. Ze is zeer onzeker over zichzelf, wordt door haar man naar de psychiater gestuurd.

Fragmenten uit haar leven zijn door de schrijfster tot hun essentie teruggebracht, geen onnodige ballast in de beschrijvingen, sterke sfeerbeelden.

Ok, we praten het uit, haar man Jake praat op haar in. 
‘Prima. Oké, Jake. Ga door. De angst is bedwongen, het vuur is warm, liefde is eenvoudig. Iemand legt me uit hoe het zit, begrijpt me. Ik ben nu tot rust gekomen. Ik geloof alles.’ 
Maar ze weet wel beter…

Een verpletterend boek.

De pompoeneter – Penelope Mortimer
uitgeverij Lebowski – € 19,99